1987-10-31 MHF FFrösåker

Finns det inget annat då åker vi MHF, Ännu i B-klas kommer Anders och jag på 2:a plats på 71 prick efter bröderna Holmgren Uppsala,se upp för dem.

A-klassen vanns av Sölve/Sören Eklund N. Hagunda på 12 prick.


SVENSKENS Bil-O Minnen 1987-10-10 O-maken

1987-10-10 O-smaken arr. Vallentuna MK

 

Ander och jag startar med glöd i sinnet Men ack, vi gör bort oss på första sträckan där vi får en massa onödiga prick. I övrigt åker vi jämt  bland de 10 bästa. NU bkev dey ´t  en 15:e plats i A-klass på 66,3 prick. F.Ö. Slagna av de flesta B-åkarna.

Bäst i Haninge, P-L/Håkan femma på35 prick. Vann gjorde Hans CH Eriksson/Sören Eklund Rasbo MK på 17,2 prick.

Som tur var vann sonen Rolf C-klassen.


SVENSKENS Bil-O Minnen 1987-09-26 Forshaga MS SM

1987-09-26 Forshaga MS SM i Bil-O

 

Sm igen, Nu då! De kommer. Nu på 20:e plats för Anders och mig med 27 prick. Men äst av haninge blir B-åkarna Per Wolse/ Göran Källström på 18,7 prick och trea i klassB.

Vinner gör Urban Häggbom/anders Linge Västerås MS på 6,2 prick.   

 

De nya RM-reglerna för lag inne bär att Haninge fåår silverplats, så nu hänger den medaljen hemma på väggen.

 

Ur Idrottsbladet:

 

Västeråspar vann

Hård sekundfight

Bil-O I lördags 26/9 kördes den andra och avgörande finalen i bil-O-SM på vägarna kring Älfsbacka i Värmland.Inte oväntat kom striden om medaljerna att stå mellan de tre toppekipagen från Skara-tävlingen helgen innan. Efter de elva O-sträckorna och en hård sekundfight kunde Västeråsparet Urban Häggboom/Anders Linge återigen titulera sig svenska mästare-för andra gången.

 

Bilorientering i Värmlandssko¬garna är inte riktigt av samma typ som de i mera tätbebygda områ¬den. Mera fina skogsstigar och ett högre tempo.

De tre första etapperna bjöd inte eliten på några större svårighe¬ter. Mest OK-plock där samtliga åkte nollprickigt. Först på fjärde sträckan som var en sträcka med endast PK och gick på special¬kartor kom de första prickarna. Snabbast var Hans Eriksson/Sö¬ren Eklund tillsammans med Åke och Mikael Andersson på 2,4 prickar. Sedan följde Häggbom/ Linge på 2,9 och Tommy Her¬mundstad/Karin Jansson på 3,0. Ytterligare två lättare 0-sträckor följde innan det blev lite prick. På etapp 7 Åke/Mikael tog hand om täten då de var 0-prickiga följd av Tommy/Karin som också åkte på 0-prickar. Hans/Sören tog 0,9 och intog nu tredjeplatsen följd av Urban/Anders som också fick 0,9 prickar här.

Redan på nästa sträcka blev det omkastningar i täten. Hans/Sö¬ren var här prickfria och gick upp i täten tillsammans med Tom¬my/Karin som tog 0,3 prickar. Bå¬da hade nu 3,3 prickar. Far och son Åke och Mikael Andersson ramlade ned till tredje plats då de tog på sig 1,2 prockar (tot. 3,6) följd av Urban/Anders som fick 0,7 vilka hade nu 4,5 prick.

 

SVÅR NÖT

Nionde etappen blev nästa svå¬ra nöt att knäcka och åter ändra¬des det i striden om segern och medaljerna. Snabbast var Ur¬ban/Anders med sina 1,0 prick, varför de klättrade upp till andra-platsen på 5,5 prickar Tommy/Ka¬rin tog 1,7 och kunde behålla led¬ningen en halvminut före Väste¬råsparet. Sämre gick det för Hans/Sören som tog hela 2,4 prick och föll till tredjeplatsen. Detta sedan de åkt fel och fått fle¬ra möten som sinkat dem.

För Åke/Mikael blev det hela 6,1 prick, så de rasade ett par place¬ringar och var borta från segerdi¬skussionerna.

På tionde sträckan kom så avgö¬randet, då det var sista sträckan som ekipagen tog prickar på. Ur¬ban Häggbom/Anders Linge var snabbast med 0,7 prickar och gick upp i täten på 6.2. Hans Eriksson/Sören Eklund drog på sig 0,9 och slutade på 6,6 prickar. Tommy Hermundstad/Karin Jansson fick inte till det 100-pro¬centigt och plockade på sig 1,7 prickar och ramlade därmed ned till tredjeplatsen på 6,7 prick. - Det var en snabb sträcka och vi hängde inte med i vår svagare bil, suckade Karin efteråt. Sträckan inleddes med 4 km asfalt på 50.000-delkarta och sedan avslu¬tades den med 4 km på skisser kring Sunnemo flygfält.

- En minuts försening hade varit acceptabelt.

Visst kändes det deppigt att få lämna ifrån sig segern på näst sista sträckan. Eftersom den sis¬ta var lätt och samtliga av toppe¬kipagen åkte 0-prickigt.

Den tolfte etappen fram till målet i Älvsbacken fick strykas då det blev fel på övergången mellan körorder och pilning.

 

FÖRSVARADE TITELN

Urban Häbbom/Anders Linge försvarade alltså sin titel från året innan, då placeringen i sista del¬tävlingen var avgörande vid lika poäng. Hans Eriksson/Sören Ek¬lund vann ju i Skara och lörda¬gens andraplats innebar att de nu fick silverplaketten.

Sören tillsammans med olika för¬are är ju annars den som domine¬rar svensk Bil-O just nu. Så alla hade väl honom som den store favoriten denna gång. Även själv var Sören lite missnöjd då han de senaste åren vunnit det mesta ut¬om just SM.

Tommy   Hermundstad/Karin Jansson befäste sin ställning I toppen då man fick bronsmedalj om första SM-deitävling jerna för andra gången. i fjol var

i de fyra men året innan i Götene tog de för första gången hem en

 bronsmedalj.

Fyra i lördags och fyra totalt blev Sture Fredholm/Sten Johans¬son, SMK Tierp/Rasbo MK, följd av Sven-Ingvar Arnesson/Yngve t Ernstsson, Hässleholms MK, med Åke och Mikael Andersson på sjätte plats.

t Unge Mikael tillsammans med pappan Åke visade att han har utvecklats sedan fjolårets SM. Då var han tjugonde man som C-kartläsare. 1 år kör han i B-klassen och gick in på sjätte plats i SM-tabellen. Mycket starkt gjort.

Som väntat blev Forshagas täv¬ling en snabb och rolig tävling över en 14 mil lång bana. Tävling¬en gick på mohedar och andra fi¬na vägar och avslutades uppe vid Sunnemo oz...h dess flygfält.

 

MORGAN BJÖRK

 

Forshaga MC, 0 26/9

A-kartläsare (29 si):

1. Urban Hägg¬3om/Anders Unge, Västerås MS, Saab V4, 3,2,

2. Hans Eriksson/Sören Ek/und, Rasbo VIK, Toyota Starlet, 6,6,

3. Tommy Her¬-nundstad/Karin Jansson, Vallentuna MK, 3ubaru Trendy, 6.7,

4. Sture Fredholm/Sten Johansson, SMK Tierp/Rasbo MK, VW 1303, 7,8.

5. Sven-Ingvar Arnesson/Yngve Ernstsson, Hässleholms MK, Opel Ascona, 8,3,

6. Lars Stahre/Lars-Göran Palm, Brom¬ma MS, VW Golf. 11,2,

7. Hans-Erik Haraldsson/Lars Etlbring, Norrahammars MK. do, 11,8,

8. Lennart Abrahamsson/Sören Eriksson, Almunge MK, Renault 5, 13.0,

9. Dan Liiiedahl/Henrik Krefting, Mölndals MK, Saab V4, 13,2,

10. Yvonne och Lars-Erik Eriksson, Säters MK, Peugeot 205, 13,4.

 

11. Rolf Owermyr/Lennart Sandstedt, Götene MK, Volvo 142. 148.

12. Stefan och Jan Sund, Almunge MK, VW Golf, 15,3.

13. Kjell Andersson/Ingvar Andersson, Stenung-sunds MS. Saab V4, 19,7,

14. Evert Ves¬ström/Ove Lindberg, SMK Västerås, Suba. ru 4WD Touring 20,0,

15. Anders Sand¬gren/Per-Gunnar Axelsson. Skara MK/Vara MK. Ascona. 22,2.

 

B-kartläsare (15 at):

1. Åke och elikael An¬dersson. Laxå MK. Subaru 4WD Touring, 11,0,

2. Kent Karlsson/Daniel Andersson, Skepptuna/Rimo MK, Saab 99, 17,0,

3. Per Wolde/Göran Källström, Haninge MK. VW Golf, 18,7,

4. Per Axel Gustafsson/Göran Ljung, Kolsva MS, Volvo 343. 34.4,

5. Bengt 4ke Jonsson/Staffan Tegelmo, Bromma MS, Ford Escort, 38,9,

6. Jan och Roger Lindholm, SMK Västerås, Opel Kadett, 46,7,

7. Christer Holmqvist/Per Andersson, Ha-Mage MK, Honda, 47,4.

 

C-kartläsare (2 st):

1. Per och Ulf Anders¬son. Almhuits MK, Saab V4, 29,0.

 

Korta banan, C-kartläsare (9 st):

1. Mikael och Matias Holmgren, Almunge MK, Volvo 140, 0,0,

2. Rolt Linder/Krister Berglund, Kils MK, Opel Ascona 5,2,

3. Willy Eriks¬son/Kent Edin, Almunge MK, Saab V4, 6,8,

4. Anette Carlsson/Birgit Andersson, Skepptuna Alma, Saab 99, 29,6,

5. Uno och Inge Mattsson, Falköpings MK, Saab V4, 29,9.

 

Debutanter (4 st):

1. Magnus Ershede/Pat¬fik Öberg, Götene MK, Saab V4, 29.6,

2. Lennart BrodinIKenth Johansson, Skens MS, Volvo 142, 49,7.

 

Preliminär SM-slutstälining:

1. Urban Häggbom/Anders Linge, Västerås MS,

2. Hans Eriksson/Sören Eklund, Rasbo MK,

3. Tommy Hermundstad/Karin Jansson, Val¬lentuna MK,

4. Sture Fredholm/Sten Ja hansson, SMK Tierp/Rasbo MK,

5. Sven-Ingvar Arnesson/Yngve Ernstsson, Hässle¬holms MK,

6. Åke och Mikael Andersson, Laxå MK.


SVENSKENS Bil-O Minnen 1987-09-19 Skaranatta SM

1987-09-19 Skaranatta SM arr Skara

 

SM-tävling, nu gäller det att ta i för Anders och mig. Och bra går det, bästa SM hitintills,19 plats med 53,9 prick. Synd att en B och ett C-ekipage tog sig in emellan, annars hade vi fått åka seedade nästa SM. Bästa Haninge platsen före oss blev P-L Andersson/Håkan Whitlock på 40,8  prick.

Totalvinnare blev H CH Eriksson Sören Eklund Rasbo MK med 17,2 prick

Man har nu inrättat ett riksmästerskap RM för lag i SM. Här tar Haninge en fjärdeplats, P-L/Håkan, Lars/Åke och VI.

 

Idrorttsbladet:

 

Idel Favoriter i topp vid första SM-tävlingen

 

Vil-O-Det blev som väntatt. Idel favoriter i topp när när första deltävlingen i Bil-O-SM kördes på vägarna kring Skara lördagen den 19 september. Hans CH Eriksson /Sören Eklund Rasbo MK , Visade åter att de just nu är ett  av landets bästa O-ekipage. Vann med över 6 minytertill närmaste konkurrent fjolårsmästarna Urban Häggbom/anders Linge, Västerås.

Skara MK bjöd de 60 startande )å en mycket fin och utslagsgi¬rande bana med etapper av olika karaktär. Det började med fyra fina riktiga skogsetapper där den redje blev många kartläsares fall. Mot slutet blev det mera av pecialkaraktär som Sommar¬lands stora campingplats och in-e på själva Sommarland - där cen, Västernstaden och andra attraktioner rundades.

tävlingen inleddes med en gans-3 lagom 0-sträcka strax söder om Skara i skogarna kring Bjärk¬inda. Här var det hela 14 ekipage som åkte 0-prickigt. Nästa 0-räcka var lite enklare, på mest )ecialkartor. Här var hela 26 eki-åge prickfria.

men på etapp tre började svång¬terna och agnarna sållades 'in kornen. Två ekipage lyck¬les med bravaden att spika m, Hans Eriksson/Sören Ek¬nd liksom Sture Fredholm/Sten Johansson. Tommy Hermundstad/Karin Jansson, Vallentuna r här trea och Häggbom/Linge lade sig på fjärde plats med sina 1,4 prickar.

Bakom dessa varierade sedan prickarna mycket stort. Ända upp Till 30 minuter för vissa A- ek¬ipage.

svårigheten var att det fanns 'eket småvägar och stigar i om¬iet som inte alltid fanns med de olika kartklippen. En miss¬körning gjorde att man snabbt

var utanför kartklippet och då blev det svårt att hitta tillbaka.

Efter den svåra etappen på Fårö¬söder om Skara blev det en g transport upp till Axevalla hed och en kort snabb etapp vid skjuttbanan.

Återigen var Eriksson/Eklund .snabbast och tog nu över komandot I täten. 

Fredgolm/Johansson Behöll ännu så länge andraplatsen genom att vara 0,6 prickar efter Rasboparet. Her¬mundstad/Jansson knappade in då de var halvminuten snabbare än Fredholm/Johansson allt me¬dan Häggbom/Linge tappade yt¬terligare en dryg minut på de tre framför sig.

 

CAMPINGPLATS

Nu var det dags för ekipagen att ta sig an Sommarlands stora campingplats. En knixig sak med hela 48 passerer på endast nio minuter och sju hela A4-blad med kartklipp och körorder. Om¬rådet var inte heller stort, en knappa kvadratkilometer. Så det snurrades hej ovilt.

Att det var svåråkt bevisar Sörens insats. då han tog hela 9,1 prick på denna sträcka. Trots detta blev han snabbast följd av S-1 Arnes-son/Yngve Ernstsson, Häss¬leholm.

Karin lotsade Tommy mycket bra och var endast minuten lång¬sammare än kollegan Sören. Därmed avancerade Vallentuna-paret upp på andraplatsen. Fred¬holm/Johansson tog på sig tre minuter längre körtid och det in¬nebar att de nu fick kliva ner till fjärde plats efter att Hägg-bom/Linge haft fjärde bästa tid. Inne på Sommarland blev det nå¬got lättare och återigen var Eriks¬son/Eklund snabbast och hade nu en betryggande ledning inför sista sträkan. Häggbom/Linge vandrade nu upp pa andraplat¬sen med en ny fin tid samtidigt som både Herrn undstad/Jans¬son och Fredholm/Johansson tappade mellan 2,5-3 minuter på västeråsarna.

 

ÄNDRADE INGET

Den korta sistasträckan ändrade inget I toppen av listan och detta innebar att Eriksson/eklund vann med 6,3 prickar till Häggbom/Linge.

Trea var HErmunstaf/Jansson endast 0,2 prickar efter och det förlorade de inne på Sommarland.

Även Fredholm/ Johansson tappade mark mot slutet och intog till sist fjärdeplat¬sen följd av Arnesson/Erntsson som avancerade mot slutet efter att gjort en liten djupdykning på etapp 3. Utan den så hade de va¬rit med och slagits om andra- och tredjeplatsen.

Sjätteplatsen totalt tog B-ekipaget Åke och sonen Mikael An

dersson, Laxå MK, hand om 29 minuter före Christina och Folke Ringberg, Nyvro, Närmast kan att Åke/mikael hade näst bästa tid på etapp 4, 0,2 sekunder efter Sören Eklund.

Bland C-åkarna gjorde MHF-åkarna Per och Ulf Andersson Älhult, en fin tävling. Vann klassen på 48,1 prickar och slutae på en delad 16-plats totalt.

De 60 ekipagen var nöjda med tävlingen som var nycket varierande och med acceptabla kartklipp, samt utslagsgivande.

Här kundee man göra en miss och komma igen, sade Sören efteråt. Det är så det skall vara.

 

Banläggaaren Gert Bergman skall ha all heder.

 

MORGAN BJÖRK

 

A-kartläsare (32 st):

1. Hans Eriksson/Sö¬ren Eklund, Rasbo MK, 17,2,

2. Urban Häggbom/Anders Unge, Västerås MS, 23,5,

3. Tommy Hermundstad/Karin Jansson. Vallentuna MK, 23,7,

4. Sture Fred¬holm/Sten Johansson, 27,8.

5. Sven-Inge Arnesson/Yngve Ernstsson, Hässleholms MK, 29,5,

6. Stefan och Jan Sund, 34,6,

7. Gösta och RoMe Johansson, Rasbo MK, 35,8,

8. Yvonne och Lars-Erik Eriksson, Sä¬ters MK, 37,1,

9. Per-Lennart Andersson/Hå¬kan Whiflock, Haninge MK, 40,8,

10, Göran Kamrin/Urban Jansson, Bromma MS, 43,4,

11, Wolfgang Adamsky/Arne Johansson. SMK Karlskoga, 44,0,

12. Dan Liljen¬dahl/Henrik Krefting, Mölndals MK, 44.4,

13, Hans-Erik Haraldsson/Lars Ellbring, Norrahammars MK, 44,9,

14. Lars Stah¬re/Lars-Göran Palm, Bromma MS. 47,7,

15, Lennart Abrahamsson/Sören Eriksson, Al-mungo MK, 48.1.

16. Lennart Friberg/An¬(lers Grandin. d:o. 48.3,

17. Anders Winberg/Anders Eriksson, östergyllens RC, 48,7.

 

B-kartläsare (17 st):

1. Åke och Mikael An¬dersson, Laxå MK, 31,9,

2. Christina och Folke Ringberg, Nybro AC, 60,8,

3. Jan och Roger Lindholm, SMK Västerås, 61,7,

4. Bengt-Ake Jonsson/Staffan Tegetmo, Bromma MS, 66.8,

 5. Per Wolde/Gdran Källström, Harvinge MK. 67.7,

6. d-8 Jans¬son/ Conny Johansson. Wäxjö MS/MHFt¬Södra, 69.4.

 

C-kartläsare (11 st):

1. Per och Ulf Anders¬son, Älmhults MK, 48,1,

2. Reine Petters¬son/Ingemar Lagerstrand, Hjo MK, 53,5,

 

Klubblag:

1. Rasbo MK, 80,8,

2. Almunge MK, 131,0,

3. Bromma MS. 148,9,

4. Haninge MK. 162,4.

5. Mölndals MK, 167,2,

6. Koisva MS, 213,0.

 

 


RSS 2.0