SVENSKENS Bil-O Minnen 1960-89 1982-06-04 Tint-O-maran arr.

 

 

1982-06-04 Tint-O-maran arr. Norrköpings MK. Ingår I MSO och Trindab-cup samt DM.

 

Jag och nu åter med Lars Nord I Högerstolen  stalled upp och bärgade en 9:e plats I jklass A och totalt på 84,9 prick. Vann gjorde Wolfgang Adamsky/Arne Johansso SMK Karlskoga på 43 prick. Bästa Haningeåkare blev Lars Thorgren/Åke Frosteman på 5:e plats med 73,1 prick.

Totalt startade 77 Bilar, 14 bröt p.g.a av olika orsakerr samt en blev utesluten        , fusk?

 

Saxar in två reportage ur Norrköpingstidningar.

 

Adamsky/Johansson segrade.

 

Norrköpings MK, en av de segaste klu      na i bil-0 i

Östergötland. körde den 4 juni sin ridtävling i Mellansvenska 0-serien, där Wolfgang Adam­sky/Arne Johansson SMK Karl­skoga rinivade regerande Sven­ska Mästarna Urban Häggbom/ Anders Linge, Västerås MS på totalsegern. Från fotbolls-'kända Åby norr om Norrköping gick banan genom djupa Kol­mårdsskogar förbi Stavsjö över Fjällmossen till Kvarsebo och

, till Aby. Eftersom banläggarna Anders Eriksson och Lennart Nilsson räknade med 'att många av landets toppåkare skulle komma till start, så hade man inte sparat på kra4terna för att få en utslagsgivande bana. Tävlingen var av typ 2 med en längd för långa banan på 15 mil varav 11 mil fördelats på 13 0-sträckor med 190 kon­troller, så det var lite att bita i. Inte blev det enklare med rutin-delad körorder och 50 kart­byten. Det var också gott om speciallcartor, och Skisser - som omspände skalan från 1:50.000. upp Ur1:1.000.

Detta var andra MOS-tav­linsen för året och alla var in­ställda på att ta så många poäng som möjligt, tack vare att täv­lingen hade konkurrens med Nordiska Mästerskapen som kördes samtidigt i Norge, annars hade nog de 56 ekipagen drygats ut med ett tiotal eki­page, med bl.a. Haglund/Ed­vall i spetsen.

Från start begynte tävlingen med en transport innan en upp­mjukande OK-sträcka vidtog, vilket gav några spridda prickar till TK 25. Här tvingades ar­rangörerna stryka två sträckor. Det dammade förskräckligt, och det gillade inte de kring- boende, så det blev ett avbrott med en transport, vilket gjorde att vissa tappade rytmen. Bäst började Häggborn/Linge som till TK 82 hade 9,2 prick följda av Adamsky/Johansson 10.3 p och Sture Fredholm Tierp/Sten Johansson Rasbo MK- 12.3 p., medan Per-Lennart Andersson/ Håkan Whitlock låg pt1 4:a på 13.5. Redan här stod det klart att gamla märken håller och att segraren fanns bland dessa

. Men efter ytterligare tre sträckor till TK 118, blev det svängningar. Andersson/ Whitlock försvann ur tätstriden efter totalt 53.8 påförda prick. Linges mage ville inte vara med längre, så här tappade de led­ningen till Adamsky/Johansson som hit. hade 22.1 prick mot Häggbon/Linges 24.2 p., Fredholm/Johansson höll fortfarande 3:dje plats på 33.4 rick. Nu hade Jörgen och Bo

Isson Östergyllens RC avan­cerat till fjärde plats före Tommy Hermimdstad/Karin Jansson Vallentuna MK, vilka dock slarvade på slutet och fick nöja sig med 14de plats i mål. I fortsättningen blev det inga omkastningar i toppen på den tuffa banan. Adanisky/ Johansson hade en bra dag och tog totalsegern.

 Bild saknas

 

I djupa Kolmårds-skogar smyger Karlskoga-paret Wolfgang Adam- sky/Arne Johansson fram till en mycket klar seger 'Tint-O- Maran". Foto: Hans Johansson

 

Anders Linge fick kontroll  över magen och kunde lotsa Urban Häggbom till en andraplats trots att de fick tio prick för felskriven tavla, annars hade segermargi¬nalen krymt till 5.4 prick mot nu 15.4. Tävlingens största misstag gjorde Bengt Wallin/ Roland Wahrenius Bromma MS som körde genom en BPK från fel håll och därmed blev ute¬slutna. Annais hade tiden räckt till en delad 9:de placering. Hans-Eric Haraldsson SMK Dala/Lars Ellbring Norraham¬mars MK startade i god stil, men försvann med tidkort och allt och har inte hörts av sedan dess. Hoppas de kom lyckligt hem, för i tävlingsområdet fanns de ej kvar på lördags

morgonen.

Nu tar Mellansv.enska O-serien paus för sommaruppe¬håll, men det blev en tuff höst med 10 återstående tävlingar i serien plus tre SM-tävlingar, så har det varit en slö vårsäsong, så blir det många tävlingstill¬fällen efter semestrarna.

Med denna kunde Norrköpings MK lägga ännu en väl genomförd tävling till handlingarna, för arrangemangen i "TINT-O-MARAN" fick ban¬läggare och tävlingsledare en¬bart beröm, även av dem som på ett eller annat sätt gjort en mindre bra tävling.

 

Hans Johansson

 

A-kartläsare (25 st): 1) Wolfgang Adamsky/Arne Johansson, SMK Karlskoga, 43,0.  2) Urban Häggbom/Anders Linge, Västerås MS. 58,4. 3) Sture Fredholm/Sten Johansson SMK Tierp,60,3. 4) Jan Lindholm/Kjell Lindberg, Västerås MS 62,3. 5) Lars Thorgren/Åke Frosteman Haninge MKm 73,1.

6) Gunnar Hellman/Bertil Örtenstrand Haninge MK, 73,8.

 7) Jörgen Karlsson/Bo Karlsson, osterffidiens ItC, 79.0.

8) Bo Häliqvist/Ove Lindberg, SMK Västerås, 84.5,

9) Bengt Svensk/ Lars Nord, Haninge NK, 84.9,

10) Brogren/Peter Widgren, Öster¬gyllend RC, 85.9,

11) Pet-Lennart Andersson/Håkan WHITdock, HAninge MK, 89.7,

12) Tommy Pers son/Matti Wigren,Kolsva MS,

 

B-kartlläsare (17 st.):

1) Lennart Friberg/Per Grandin, Alånange MK, 90.9,

2) Roland Friberg/Anders Grandin, d:o, 97.1,

3) Bo Milton/ Lennart LindgrenVästerås MS, 105.6,

4) Allan, Nyberg/Örjan Axelsson, Djursholms MK, 113.3,

5) Lennart Josefsson/Bengt Knutsson, SMK Motala, 119.2,

Alm 'kv¬itta/Lennart Hevren, Bromma ML 139.8

7) Dan Olsson/Mats Åkes¬son, kers:mims MK, 149.5,

8) Ma¬ffior von Mecklenburg, Katrine¬holms MK, 172.7,

9) Bilan Qvanå- ström/Dag Sonesson, Djer~ MK, 189.4.

 

C-kartläsare (3 st):

1) Tom« Kall¬mat/Mikael Sebmith, Täby MK, 142.9.

 

C-kartläsare, korta banan (9 st):

1) Hans Granatb/Cbrister Näle¬mark, SMK Karlskoga, 37.0,

2) Hans Karlsson/Mats Eriksson, Rasbo MK, 58.5,

3) Göte Larsson/ N-G. Hörnestam, Fagersta MK, 75.2,

4) Esko och Marko Raja-Mik", Västerås MS, 80.8.

 

D-kartläsare (2 st):

1) Gunnar Frank/Lasse Sandström, Bromma MS, 74.6,

2) Roland och Bengt Pet¬tersson, SMK Kungör, 124.2.


SVENSKENS Bil-O Minnen 1960-89 1982-05-08 Mobilrundan

1982-05-08 Mobilrundan

 

Kommer inte ihåg vem som arrangerade eller var tävlingen gick. Det var I alla fall Christer Holmqvist Som satt I högerstoolen och skötte kartläsningen. Christer hade SBF:s C-licens, så vi fick åka I den klassen.

Vi plockade ihop 34,9 prick så det blev en 11:e plats I klassen,

Vann gjorde Sölve/Sören Eklund Rasbo Ms på 1,7 prick. Vilken skillnad!

Bästa Haningeåkare blev Börje Källström/Göran Lindgren på 6:e plats med 7,3 prick.

 

Man kan fråga sig vad vi sysslade med? Christer brukade inte läsa så, det var nog jag som körde fast nånstans.


SVENSKENS Bil-O Minnen 1960-89 1982-03-12 Vimmelkanten

 

1982-03-12 Vimmelkanten arr. Västerås MS. Ingår i MSO och DM för Sthlm Västmanland.

 

Lars Nord och jag ställer upp för att återigen testa schnsen i Västmanland. Vi lyckades köra hem en 9:e plats med 31 prick i baken.Nu är det första gången jag ser i resiltatlistorna att vi kör Golf GTI. Har kontrakt med WAG för att kööra minst 10 tävl/år.

Vann gjorde Sten Haglund/Lars Edwall på8,3 prick samt bästa Haninge åkare blev P-L Andersson /Håkan Whitlock på 3.e med 20 prick.

 

Kopierar reportage ur Västmanlandstidning:

 

VIMMELKANTEN - en bilorientering

som gjorde skäl för namnet

  

Lasse Edvall och Sten Haglund gjorde det igen! Vann den hår gången i Västerås bil-O "Vimmelkanten".

 

Fredagen den 12/3 arrangerade Västerås MS den första

Deltävlingen I mellansvenska Oserien.

.Tack vare vinterväglaget kunde man lägga banan ttämligen nära Västerås eftersom det är lättare att få tillstånd. Likaså gör det inte så mycket om samma områden som tidigare används eftersom snötäcket gör att man ändå inte känner igen dig från sommarväglag.

Banan som var 6,5 mil lång och med 4,5 mil utslagsgivande sträckor var

förlagd längs vägen mellan Västerås och Sala. Start. startsträckan genomfördes på och i analutniag till Malma motocross­bana och därefter

dirigerades ekipagen via orienteering I olika svårighetsgrad till grusgropen vid Mortuna, Bråsta och Hallsta.

Slutprovet kördes I Lånsta grusgrop där VMS bruka köra Stock-Race. Som synes många grusgropar, men på vintern spelar det inte så stor roll då man ändå är tvungen att ploga vägar och det aldrig blir så mjukt och oframkoligt som det kan bli ibland påsommaren.

 

Lättare hitta

 

Som vanligtvis rutindeladekörbeskedo ch skalorna

:50000, 1:10000, 1:5000 och 1:2000 kom till användning. Här kan man kanske infoga att det borde vara obligatoriskt att lämna med en översiktskarta när rutindelade körorder används. Detta skulle ge de mindre erfarna tom bryter en chans att lättare hitta tillbaka till Start eller mål!

Inte mindre än 69 startande ställde upp, vilket får betraktas som bra så här tidigt på sisongen. 49 starctade på långa banan och 20 på den korta. Fördelningen av kartläsare visar tydligt att det är nytt år.

På långa banan var 23 A-kartläsare, 22 B-kartläsare och bara 4 var C-kartläsare. Vidare kom merparten från Stockholms‑

trakten vilket visar att Stock­holmsklubbarnas satsning på ny­börjarkurser och dito tävlingar börjar att ge resultat.

Ohotad seger,

Vimmelkanten vanns ohotat och överlägset.av Sten Hag­lund/Lasse Edvall. Man hade inte mindre än 5 minuter till godo på Sölve och Sören Eklund, som i sin tur hade 7 minuter till godo till 3:an som var Per Lennart Andersson/Håkan Whitlock. Redan på första specialkartan hade Sten och Lasse ett bra flyt och man kunde lätt följa Lasses kommandon till Sten genom det nerdragna sidofönstret.

Otur hade Gösta och Roine Johansson som p g a att man skri­vit upp en tavlas nummer istället för kodbokstaven, ramlade ner från en klar 3:e plats till en 7:e.

En som verkligen hade en svart natt (trots månsken och snö) var Mats Carlbom med tillfälligt inlånade Jan-Olof Blixt. Maken till "hjärnblödning" på första sträckan av en A-kartläsare lär man inte uppleva en gång till. Det började med att man inte ens hittade infarten till crossbanan och det blev inte bättre när man äntligen kom igång.

En missad slinga gav paret huvudbry och sedan var det kört. Till slut hittade man rätt men då var kvällen redan förstörd.

På nästa sträcka blev det dessutom pronlem med bilen.Imål tog man sig dockvilket är bra.All träming är av godo. Bland B-åkarna segrade Lars-Ove Carlén/Anders Palm och deras tid räkte till en total 6:e plats. Bra gjort.

 

Ett par som det tycks gå bättre och bättre för är Anlia-paret Håkan Qvarnström/Dag Sonesson som nu belade en 4:e plats . Det är kul med lite udda bilar även I orienteering och det kan nämnas att vi även såg Renault R8, ett par Mantor samt en R4”Laban”.

 

Nästa tävling i Mellan­svensks 0 serien går inte'förrän i juni så det Oder att hålla sig på de   de nybörjarscrier som kommer att starta i april/ niaj och de som redan pågår i Stockhohns, Trakten.

 

AINIS NOR  ITIS

 


SVENSKENS Bil-O Minnen 1960-89 SM 1981

 

SM-resultatet för 1981

 

1981:        1.Vara MK, 2.Karlstads MC, 3.Östergyllens RC

 

1.Urban Häggbom / Västerås MS

2.Sten Haglund / Bromma MS

3.Hans-Eric Haraldsson / SMK Dala

 

1.Anders Linge / Västerås MS

2.Lars Edvall / Bromma MS

3.Lars Ellbring / Norrahammars MK

 


SVENSKENS Bil-O Minnen 1960-8 1981-10-31 Östergyllen RC SM, NM DM

 

1981-10-31 Östergyllen RC SM, NM DM o.s.v. i bilorientering.

 

Nu sitter Christer Holmqvist i Högerstolen, Nu skall vi ner och pröva skikligheten mot hela Nordiska eliten. Men tyvär vad Händer? Jag kommer inte ihåg, fel på nilen? Över respittiden, knappast med Christer vid kartorna. En gåta, önskar kommentar.

Vann gjorde i alla fall Urban Häggbom /Anders Linge Västerås Ms på 31,1 prick. Bästa Haningeåkare blev Lennartt Andersson som nu raggat upp Karin Andersson från Vallentuna MK i högerstolen, dom kom på en 14:e plats med 55,8 prick.

 


SVENSKENS Bil-O Minnen 1960-8 . 1981-09-26 Kallstanatta deltävling iSM

 

 

1981-09-26 Kallstanatta deltävling iSM Bil-o arr. Karlstads MC.

 

Lars Nord och jag ställde upp och fick 66,8 prick vilket gav oss en 23:e plats. Tre platser från att bli seedade i SM nästa gång.

Vann denna gång gjorde Urban Häggbom& Anders Linge Västerås MS på 24.0 prick. Bästa Haningeekipage blev Leif Möller/Bo Bergman på 19:e plats med 58,4 prick.

 

Jag har föe mig att tävlingen gick i Molkomtrakterna (?)

 

 


SVENSKENS Bil-O Minnen 1960-8 . 1981-09-19 Brommapokalen Bil-O1981-09-19 Brommapokalen Bil-O arr. Bromma m´MS.

 

Jag och Lars Nord for iväg, vart? Kommer inte ihåg var tävlingen gick. Men resultatet säger att vi kom på 15:e plats i klassen och 20:e totalt på 149,4 pruick   av 44 startande. Vann totalt gjorde Gösta Johansson/Roine Joohansson Rasbo MK på 54,9 prick.  Samt bästa haningeekipage blev Gunnar Hellman/Bertil Örtenstrand på 4 :e plats med 86,4 prick.

 


RSS 2.0