SVENSKENS Bil-O Minnen 1960-89 1986-08-30 ”Bävernatta”

1986-08-30 ”Bävernatta” arr. Forshaga MC.

Här blir det en 15:e plats för Anders och mig med 17,9 prickar i klass A. P-L Andersson/Håkan Whitlock blir bäst av Klubbkompisarna på 10:e med 10,9 prick. Totalvinner gör Sten Haglund/Lars Edwall Bromma MS på 4,1 prick.

Anders skriver i klubbnitt:10-86

Rally eller Bil-0 ?

Det är frågan man ställer sig efter att ha åkt Forshaga MC:s "Bävernatta". Efter 10 mils! orientering fördelat på 9
sträckor har vinnaren fått ihop endast 4,1 prickar. Det låter ju som en lätt tävling, och faktum är , att de flesta sträckorna liknade mer SS eller SP istället för 0- sträckor.
Tävlingen ingick dock i både MSO och vårat KM, men det korn endast fyra Haninge-bilar till start. Eklund/Andersson, Backstrom/Lannermo, PL/Håkan och Bengt/Jag. Fighten om 15-poängarea kom att stå mellan PL/Håkan och Bengt' och Jag.

PK under gran
Första sträckan hade gett några prick, om de inte hade gömt Pk 4 långt under en gran. Nu fick de ta till 5-minutersregeln
efter inlämnade protester, så där fick endast ett fåtal prick. PL/Håkan tog ledningen i KM på andra sträckan, eftersom Bengt/Jag tog 0,5 prick efter att ha svängt vänster i ett vägskäl för tidigt och fått åka ett extravarv,
på tredje åkte vi 0-prick och på fjärde, en kort sträcka, åkte vi jämnt och tog 2,0 prick var
Så vid uppehållet ledde PL/Håkan med 0,5 prick. Så här långt hade vi bara åkt på kartskisser på tallhedarna utanför Molkolm, där Kils MK
hade förlagt SM 1983.
Sträckan efter upphållet skulle åkas på 50 000-del, så nu
trodde vi att svårigheterna skulle börja. Men det blev fina grusvägar och 3 km mellan OK:na, så där tog inte många prick.

PK på en tall
Så blev det en kort stracka igen, där Bengt/Jag tyvärr fick åkta tillbaka och hämta PK 67, som satt uppspikad 2 meter upp på en tall! Där tog PL/Håkan ytterligare nastan 1 minut på oss.
Sjunde sträckan var ytter¬ligare en OK-sträcka med några glesa OK på fina rallyvägar, 0 prick.
Åttonde sträckan hade den här kvällens enda egentliga svå¬righet. En stig som var svår att hitta bland kvistar och grenar på ett kalhygge. Det värsta var att vi hittade rätt på stigen ganska snabbt, man jag bom¬made följande kartbyte och läste fel kartskala. Inte ett mått stämde, så där irrade vi omkring så länge att PL/Håkan kunde kosta på sig 1 ,6 prick på avslutande OK-sträckan (en väldigt otydlig bäck) och ändå slå oss med 7,6 prick

Anders K.


Reportaget, Idrottsbladet:

Lätt och snabbåkt på ”Bävernatta”

BIL-0 - Årets upplaga av “Bävernatta” lockade ett startfält som var i klass med en SM-ftävling- Allt vad Sverige har av toppekipa! fanns på plats för att testa och känna på vägarna i östra Värmlandskanten inte långt från där SM avgörs om en dryg vecka I Karlskoga. Förra året var “Bävernatta” I MHF-regi. I år hade Forshaga MC tagit över och även banläggaren Jan Österberg. Därmed ingick den I såväl Mellansvenska O-serien som den Västsvenska.

Typen av bilorientering var av den gamla klassen med mycket hela specialkartor och snabbåkt utan större svårigheter. Även på de ställen det var kartklipp, var de mycket snälla. Det visar bl a pric¬kantalet hos de tävlande. Men trots detta så var banan omtyckt av många.
Man startade upp på en specialkarta med sju PK. Många hade
här svårt att se PK4 som var placerad i en gran, lite långt från vägen. Detta gjorde att ånga protesterade såskylten ströks och tidstillägg på fem minuter på sträckan gavs. På detta viset åkte alla 0-prickigt. Sedan var det dags för Flygheden öster om
Molkom. Här vållade de två första sträckorna på specialkartorna elitåkarna inget större besvär.
Stora kartor på i skala 1:10 000, på snabba vägar blev nollor i protokollet. Först på fjärde sträckan kom prickarna. En etapp på endast 3 minuter.

Inga prick
Tre ekipage tog 1,5 prick: Sten Haglund/Lasse Edwall, Urban Häggbom/Anders Linge och Lennart Friberg/Per Grandin, se¬dan följde Falköpingsparet Kjel; Kjellner/Morgan Björk på 1,6. Söl-ve och Sören Eklund tog ytterli¬gare 0,5 prick med paret Lennart Abrahamsson/Sören Eriksson sexa på 2,5. Det visade sig att det blev mellan dessa som striden om segern kom att stå. Femte etappen var en ny nollsträcka för toppåkarna genomgående Sjätte etappen bjöd på en 4-minu¬terssträcka på en karta i skala 1:500. Här blev det lite prick fast jämnt fördelat i toppen. Abrahamsson/Eriksson var snabbast och kravlade upp några placeringar. En tiondel efter var Hägg¬bom/Unge och Friberg/Grandin, vilka nu delade ledning på 3,6 prickar följda av Haglund/Edvall på 4,1, Abrahamsson/Eriksson 4,5, Kjettner/Björk 4,6 och bröder¬na Eklund på 4,8.

LURIG STRÄCKA
Sjunde etappen ändrade inget I toppen då det blev en ny sträcka
som gick att åka fort och nollpric¬kigt på. Åttonde sträckan blev lite lurigare med en del stigåka på 50 000-del och gjorde att många ekipage tog prickar. Så även några av de i toppen. Bland dem de två ledande ekipagen Häggbom/Linge åkte på 1,4 och ramla¬de ned till femte plats medan Fri¬berg/Grandin tog 1,6 och var se¬xa. HaglundlEdvall gick upp i
topp i och med att de liksom Ab¬rahamsson/Eriksson, tvåa, Kjell-ner/Björk, trea, och bröderna Ek¬lund, fyra, åkte nollprickigt.

FASTNADE
Nionde och sista sträckan såg in¬te svårt ut på papperet och ändra¬de inte heller så mycket på slut¬ställningen, Det blev endast falköpingsparet som försvann helt från tätstriden när de åkte in på fel väg och fastnade. Övriga åkte åter på noll och det gjorde att brö¬derna Eklund slutade trea följda av HäggbomlLinge.
B-klassen vann landslagsjunio¬ren Lennart Magnusson/P-G Axelsson, Vara MK, på 9,6 före paret Christina och Folke Ring¬berg, Nybro AC, 11,6. Av de C-ekipage som åkte långa banan så gör Micael Andersson fina re¬sultat. Med pappan Åke vid ratten vann de klassen och hade en-dast 14,8 prick och det hade räckt till en fjärde plats bland B-kartläsarna.

MORGAN BJÖRK

A-kartläsare:
1. Sten Haglund/Lasse Ed-vall. Bromma MS. 4,1,
2 Lennart Abra¬hamsson/Soren Eriksson, Almunge MK. 4,5,
3. Sölve och Sören Eklund, Rasbo MK, 4.8.
4. Urban Häggbom/Anders Linge, Väs¬terås MS, 5.0,
5. Lennart Friberg/Per Grandin Almunge MK, 5,2,
6. Dan Liljendal/Hen¬nk Krefting, Mölndals MK, 6,0.
7. Tommy Hermundstad/Karin Jansson. Vallentuna MK, 7.6,
8. Lars Stahre/Lars-Göran Palm, Bromma MS, 8.5,
9. Jörgen och Bo Karls¬son, Ostergyllens RC, 10,1.
10. Per-Lennart Andersson/Håkan Witlock, Haninge MK, 10.4.
11. Yvonne och Lars-Erik Eriksson, Sä¬ters MK, 11,6,
12. Lars Carlen/Anders Palm. Bromma MS, 11,6.
13. Roland Friberg/An¬dars Grandin, Almunge MS. 13,1.
14. Ingvar Christiansson/Mats Carlbom, Kolsva MS. 17.5,
15. Bengt Svensk/Anders Källström, Haninge MK. 17,9.

B-kartläsare:
1. Lennart Magnusson/P-G Axelsson, Vara MK, 9,6,
2. Christina och Fol¬ke Ringberg, Nybro AC. 11.4,
3. Per Axel Gustavsson/Nils-Göran Ljung, Kolsva MS, 11.9,
4. Dan och Ola Karlsson, Kolsva 20,7,
5. Mikael och Stefan Granat, Rasbo MK. 20,7, 6.
6. Allan Nyberg/Örjan Axelsson. Djurs¬holms MK, 23,3,
7. Tommy Nyman /Micael Brobeck. Vallentuna MK, 28,2,
8. Hans Gra¬nath/Christer Nälemark. SMK Karlskoga, 31,6,
9. Lars Nordin/Ylva Örnsstam, Brom¬ma MS, 31,9,
10. Esko och Markko Rajamä¬k i. Västerås MS, 37,7.

C-karttäsare:
1. Åke och Michael Anders¬son. Laxå MK, 14.8,
2. Bror DanielssonlCar¬lingvar Blom, Årjäng/Kils MK, 19,1.
3. Anna-Lena Backman/Dan Samuelsson, Kils MK, 66,8.

Korta banan, C-kartläsare:
1. Michael Sundberg/Lennart Bodin, Skena MS, 20.1,
2. Kenth Andersson/Kjell Andersson. Göte¬ne MK, 24,8,
3. Rune Brodin/Owe Eek, SMK Köping/Kolsva MS, 31,8,
4. Peter Miller/Jo¬nas Myrhed, Munkfors MC, 40,3,
5. Bernt Olof Ohlin/Daniel Andersson, MK Rimo, 42,2.

Debutanter:
1.. Peter Eriksson)Daniel Ljung, Koslva MS, 25,0,
2. Christer Johans¬son/Eva Einarsson, SMK Trollhättan, 35,5.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0